Cu și despre fete și femei rome, dincolo de stereotipuri și prejudecăți

Prin intermediul a 16 episoade video ne propunem să creștem vizibilitatea femeilor rome din medii diverse (comunitate, academia, activism etc.) cu experiențe din cele mai relevante, abordând subiecte de interes pentru noi, femeile rome, dintr-o perspectivă intersecțională: activism local, reprezentare și participare civică, organizare comunitară, modele feministe rome, identitate, violență domestică și sexuală, discriminare, drepturi reproductive, maternitate, lipsa accesului la servicii, aliațe LGBTQIA+.

Gazde:

Steluța Slate

Steluța Slate a fost profesoară de limba romani până în anul 2019, iar în prezent este consilier artistic la Centrul Național de Cultură a Romilor- Romano Kher. Pe parcursul celor 11 ani de carieră didactică a îndrumat și mentorat elevii și elevele din județul Giurgiu, acolo unde și-a desfășurat activitatea de profesoară de limba rromani. Munca sa de profesoară nu s-a oprit doar la catedră, aceasta implicându-se în diferite activități de prevenirea abandonului școlar în rândul elevelor rome, în activități de prevenire a căsătoriilor timpurii în comunitățile de romi. Alături de Asociația E-Romnja a derulat diferite activități de dezvoltare comunitară și împuternicire a femeilor rome la nivel comunitar. Paralel cu toate aceste activități de apărare și promovare a drepturilor copiilor si al femeilor rome, desfășoară și activități culturale și educaționale la locul de muncă actual, CNCR-RK. Aici a coordonat realizarea a două dicționare ale limbii romani și diferite alte produse culturale. De asemenea, cochetează și cu poezia, în anul 2018 a câștigat premiul I la secțiunea poezie în limba romani în cadrul Concursului de Creație Literară organizat de revista Romano Vak în parteneriat cu CNCR-RK.

 Florentina Manea

Florentina-Alexandra Manea este o tânără feministă romă, în prezent studentă a Universității din București, unde studiază Științe Politice în limba engleză. Din 2020, Florentina este mentoră în cadrul programului de mentorat ”Suroritate” al Asociației E-Romnja.

Încă din timpul studiilor liceale, Florentina s-a implicat în activități de voluntariat și proiecte legate de anti-discriminare, diversitate, implicarea tinerilor în politică si probleme sociale. Actualmente, Florentina este asistentă de comunicare în cadrul Băncii Mondiale din România, unde lucrează pentru a combate discriminarea, folosind strategii politice și economice care să facă o diferență în viața comunității rome.

Episodul #1 - invitată Maria Dumitru

Maria Dumitru este o tânără romă feministă și militantă pentru drepturile omului din România. A studiat Comunicare și Relații Publice la Universitatea din Craiova și deține un master în Studii de Gen la Universitatea Centrală Europeană din Budapesta, cu lucrarea de dizertație ”Discriminare multiplă și povești nespuse despre reziliență: un studiu de caz despre femeile rome din România care desfășoară muncă informală în Oslo”.
Maria a lucrat pentru Banca Mondială din România și într-un centru social pentru imigranți și oameni fără adăpost din Norvegia. În prezent, Maria este cercetătoare în cadrul proiectului ”Encountering EU-citizens in precarious conditions: A qualitative study on social work and inclusion”.

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #2 - invitată Bianca Varga, persoană non-binară

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #3 - invitată Luminița Feraru

Luminița Feraru este o femeie romă din neam de lăutari, licențiată în Științe Administrative, coordonatoare de proiecte educaționale și activistă de peste 15 ani.
În prezent este angajată a Centrului de Conservare și Promovare a Tradiției Populare Giurgiu.

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #4 - invitată Romina Grigore

Romina Grigore este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Mizil, face parte din programul de mentorat „Suroritate/Sisterhood” dezvoltat de E-Romnja și îi place să implice în diferite activități de voluntariat.

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #5 - invitată Dana Vlăsceanu, activistă romă

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #6 - invitată Antonella Lerca Duda, activistă romă

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #7 - invitată Adelina Gușă

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #8 - invitată Ileana Mihalache

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #9 - invitate Nati, Elisa & Lizuca

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #10 - invitată Anca Mezei

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #11 - invitată Roxana Marin

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #12 - invitată Oana Tabă

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #13 - invitată Maria Manea

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #14 - invitată Cerasela Bănică

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #15 - invitată Semiramida Bălan

Înregistrarea o găsiți aici:

Episodul #16 - invitată Dinu Lucia - Cipi

Înregistrarea o găsiți aici:

Materiale video sunt protejate prin drepturi de autor și sunt proprietatea Asociației E-Romnja. Nu puteți să copiați, să reproduceți, să distribuiți, să publicați, să afișați, să efectuați, să modificați, să creați lucrări derivate, să transmiteți sau să exploatați în vreun fel orice parte a materialului protejat prin drepturi de autor fără permisiunea E-Romnja